Depinde daca acel uzufruct este inscris in cartea funciara si cand a avut loc inscrierea, fata de momentul instituirii ipotecii. Uzufructul este un drept real, din cauza ca se exercita asupra unui bun al altcuiva, o sarcina asupra proprietatii pe care ati urmarit-o. Titularul dreptului de uzufruct poate folosi bunul asupra caruia are un uzufruct, de exemplu utilizarea unui apartament, sau poate obtine beneficii din acest drept, cum ar fi sa inchirieze catre un tert apartamentul pentru care are un drept de uzufruct. Uzufructuarul, persoana in beneficiul careia s-a constituit dreptul de uzufruct, are si posesia bunului asupra caruia se exercita uzufructul. Titularul dreptului de uzufruct poate vinde acest drept unui tert. Uzufructuarul este privit ca un detentor precar, detine bunul pentru proprietar.
Din momentul in care ati inceput urmarirea bunurilor debitorului dvs., uzufructuarul detinator al bunului avea alegerea sa continue detinerea bunului cu plata capitalului si dobanzilor catre dvs., curatand imobilul de ipoteca, sau sa abandoneze bunul, sa renunte la dreptul de uzufruct. In consecinta, daca dorea sa-si mentina dreptul asupra imobilului urmarit, detinatorul cu titlu de uzufructuar era obligat la plata datoriilor catre dvs. pentru care s-a instituit ipoteca asupra bunul aflat sub uzufruct. Principiul este ca orice dobanditor al unui imobil ipotecat este dator sa plateasca creanta care greveaza imobilul ca urmare a simplului fapt al detinerii. Intrebarea este daca la data la care s-a constituit uzufructul exista ipoteca asupra imobilului, sau nu.
In temeiul dispozitiilor art. 1790, art. 1791 C.civ. dvs. puteati obliga si titularul dreptului de uzufruct la plata creantei garantate cu ipoteca asupra bunului a carui folosinta facea obiectul uzufructului.
Regula din art. 561 C. civ. este ca vanzarea bunului imobil supus uzufructului nu aduce nicio schimbare in dreptul uzufructuarului, el continuand a se folosi de uzufructul sau. Vanzarea prin executare silita este o forma de vanzare fortata. De asemenea, art. 519 C.proc.civ. arata ca locatiunea si celelalte acte juridice privitoare la imobil raman in fiinta (valabile), sau inceteaza, potrivit legii.
Deocamdata, nu-l puteti evacua pe uzufructuar din imobil, dar ii puteti face viata extrem de grea. Uzufructuarul este obligat sa achite toate darile aferente bunului asupra caruia isi exercita dreptul, cum ar fi impozite, taxe. Daca dvs. veti declara o valoare mare a imobilului la administratia fiscala teritoriala, uzufructuarul va trebui sa achite impozitele si taxele aferente acelei valori a bunului. De asemenea, ca proprietar aveti dreptul sa verificati periodic cum isi indeplineste uzufructuarul obligatia de a mentine imobilul intr-o stare perfecta. Daca in controalele periodice veti constata ca uzufructuarul aduce stricaciuni imobilului sau ca il lasa sa se degradeze prin neefectuarea reparatiilor de intretinere pe care dvs. le veti solicita, veti putea cere ca o instanta de judecata sa constate situatia de fapt si sa dispuna incetarea uzufructului. Mai mult, ca proprietar, aveti dreptul sa efectuati reparatiile mari ale bunului, fara ca uzufructuarul sa se poata opune.